Cô Phượng Nguyễn – cô giáo tận tâm – giáo viên Enmota

Giáo viên Enmota: Cô Phượng Nguyễn

Cô Phượng Nguyễn - giáo viên Enmota
Cô Phượng Nguyễn – giáo viên Enmota

“Be crazy. You will be into English and more than that”

I came to teach English by accident, but I think I was born to do it.

I opened my very first class when I was a junior. At that time, some of my friends wanted to learn English so badly but they were all poor students. So I asked my best friend to co-operate with me to open an English class to help them. I simply thought that I wanted to share with them what I have learned before.

After graduation, it was fate that brought me to teaching English officially. I got a job as an English teacher in a center. I still remember that first flush. I still remember the moment of happiness when I saw the improvement of my students, and when I got so excited to find some amazing ideas for my students. And I started to love teaching more and more, especially when I received encouragement, compliments from my boss and also parents of my students.

I continue to teach. I am pursuing the job that I love. I always feel full of energy when I stand in front of my students. I not only teach them English but I also share with them something in my life, difficulties that I’ve had. And I want to thank you so much. You are the ones who give me inspiration and motivation to continue trying every single day.

Since I started learning English, I’ve experienced a lot of amazing things in life. So I want you to have the same experience like me. I want you master English so that you can meet a lot of foreigners, you can talk to them and then you can learn from them. I want you to master English so that you can change your career and your life.  Learning English is not only about to get a good job but also about learning new things such as reading an amazing English book or travelling aboard.

With me, the greatest gift this job brings me is to see the improvement of my students everyday. I believe that one day, you will feel the joy of learning English and then yell: “I love English, English is so amazing!!!”

Tôi đến với nghề giáo vừa tình cờ vừa không hẳn là tình cờ.

Lớp học đầu tiên của tôi bắt đầu khi tôi còn là sinh viên năm ba. Tôi quen mấy em sinh viên muốn học Tiếng Anh nhưng không có nhiều điều kiện về tài chính. Thế là tôi rủ cô bạn thân cùng mở lớp để dạy cho các em. Hồi đấy đơn giản chỉ vỉ muốn chia sẻ những kiến thức Tiếng Anh mà tôi đã được học để giúp đỡ các em.

Rồi định mệnh cũng đưa tôi đến với nghề giáo một cách nghiêm túc hơn khi ra trường tôi được nhận vào dạy ở một trung tâm Tiếng Anh. Tôi vẫn nhớ cảm giác lâng lâng khó tả lúc ấy. Khoảng thời gian đi dạy đã cho tôi biết được những cảm giác hạnh phúc  khi nhìn học sinh của mình tiến bộ, lớn lên từng ngày, hay những sự hào hứng, phấn khích khi nghĩ ra được nhiều thứ hay ho để dạy cho học sinh và tưởng tượng các em sẽ thích thú thế nào, hay nhận được những lời khen, động viên: “Cô Phượng rất có năng khiếu dạy học đấy, Bạn nhà chị thích học cô Phượng lắm”. Mỗi ngày tôi lại càng thấy yêu cái nghề mình đang làm hơn.

Tôi vẫn tiếp tục dạy học, theo đuổi con đường mà tôi yêu thích. Tôi luôn thấy mình tràn đầy năng lượng khi đứng trước học viên, truyền cho các bạn không chỉ là kiến thức mà còn là những chia sẻ đời thường, những khó khăn mà tôi đã từng trải qua. Cảm ơn những học viên thân yêu rất nhiều, vì chính các em đã truyền cho tôi cảm hứng, động lực  mỗi ngày.

Tôi đã thấy cuộc sống trở nên tuyệt vời biết bao khi biết Tiếng Anh. Tôi mong muốn những học sinh của tôi cũng sẽ trải qua được cảm giác tuyệt vời này. Vì học Tiếng Anh đâu chỉ để có một công việc tốt mà học để được trải nghiệm những cảm giác đọc báo, đọc sách, đi du lịch nước ngoài không cần hướng dẫn viên và tự tin nói chuyện với bạn bè quốc tế bằng Tiếng Anh.

Đối với tôi, phần thưởng quý giá nhất khi làm nghề giáo là được thấy sự tiến bộ của học viên mỗi ngày. Để rồi một ngày, các em sẽ cảm nhận được niềm vui và thốt lên: “I love English, English is so amazing!!!